E12-E28 Strona G³ówna E12-E28
Forum posiadaczy i mi³osników BMW E12 i BMW E28

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Og³oszenie 
Filmik z IV Ogólnopolskiego Zlotu e12-e28.pl - MA£KINIA 2014 - http://vimeo.com/102914979

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
BMW 320iC@335iC
Autor Wiadomo¶æ
Mikulak_BMW 

Nadwozie: E28
Model: 524td
Silnik: M21
Rok produkcji: 1985
Do³±czy³: 25 Lis 2009
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 22 Marzec 2013, 11:41   BMW 320iC@335iC
   Imiê: Micha³

Witam

Od d³u¿szego ju¿ czasu po g³owie chodzi³o mi e30 Cabrio. Oczywi¶cie gdyby by³o jeszcze na w±skiej lampie by³oby to spe³nienie moich oczekiwañ. W pewien pa¼dziernikowy wieczór ¶ledzi³em aukcje w Niemczech. Nagle zainteresowa³a mnie jedna z nich gdy¿ auto na niej wystawione mia³o uszkodzony silnik. Zalicytowa³em do¶æ zachowawczo i po nied³ugim czasie po tym fakcie sta³em siê w³a¶cicielem wymarzonego e30 bez dachu.

Na pocz±tku nic nie wskazywa³o by dopad³a mnie choroba upiêkszania samochodu, pierwotny stan mnie zadowala³. Auto posiada³o ju¿ sporo rarytasów na pok³adzie:

-BH front

-kierunkowskazy In-pro

-tylne lampy Startec

-felgi Azev A 17/8,5 i 17/9,5

-amortyzatory Bilstein B8 i krótsze sprê¿yny

Ca³o¶ci modyfikacji stylistycznych dope³nia³ lakier Techno-violet stosowany na przyk³ad w BMW M3 e36. O ile na tym polu nie czu³em niedosytu to pod mask± znajdowa³ siê silnik M20B20 choæ by³ w dobrej kondycji nie pasowa³ do charakteru auta. Jednak po rozbiciu miski olejowej i namowach Kamila zapad³a mêska decyzja, ¿e bêdzie SWAP. Moje pomys³y na realizacjê tego planu by³y nastêpuj±ce:

-M30B35 (tu przemawia³a na plus cena ale masa i moc by³y minusem)

-S38B36 (tu cena by³a g³ównym minusem a tak¿e trudno¶æ z dostêpno¶ci± czê¶ci)

-M52B28 (zasadniczo nie lubiê plastiku ale niska masa i prostota konwersji by³y atutem)

Finalnie wybór pad³ na silnik M30B35 ale w wersji 218KM z BMW e28. Pozyskanie go w du¿ej mierze zawdziêczam bardzo owocnej wspó³pracy z Kamilem a tak¿e Jego ci±g³emu wsparciu mnie w d±¿eniu do celu. Od razu wiedzia³em, ¿e konwersja silnika na M30 musi w jak najwiêkszym stopniu przypominaæ t± wykonan± w stajni Alpiny.

Do wykonania projektu potrzebowa³em nastêpuj±cych czê¶ci:

-silnik M30B35

-misa olejowa i pompa oleju z nowszego silnika M30 z BMW 535i e34

-³apy aluminiowe Alpina pozycja 1

-skrzynia biegów e28 535i

-sprzêg³o z dociskiem od M30, tarcza z ok³adzinami z kevlaru

-ch³odnica cieczy dorobiona na zamówienie

-el.wentylator od klimatyzacji z e28

-wa³ek rozrz±du Alpina B6 280 stopni

-zmodyfikowany wa³ napêdowy z BMW e34 535i

-tylny dyferencja³ na du¿ej g³owie S3,73 (prze³o¿enie wypad³o ca³kiem przypadkiem i jest krótkie)

-wybierak skrzyni biegów e30 silnik M20

-t³umik wstêpny z 535i e28

-portki wydechu wykonane na zamówienie

Po zgromadzeniu wszystkich czê¶ci zaczê³a siê ¿mudna droga posk³adania tego wszystkiego do kupy.

Pocz±tek prac polega³ na przygotowaniu komory silnika.

Tutaj skompletowane sprzêg³o.

Dyferencja³y o ró¿nych parametrach.

Wybierak z e28 i e30, widaæ ró¿nicê.

Upychanie w pojedynkê do¶æ du¿ego silnika zajê³o mi trochê czasu.

Lutowanie wi±zki, bardzo pracoch³onna czynno¶æ.

Praktycznie ca³± robociznê wykona³em sam a oto i moje stanowisko pracy jak widaæ warunki raczej polowe.

Krok 1 silnik M20B20

Krok 2 silnik M30B35 z seryjnym dolotem

Krok 3 silnik M30B35 w stylizacji Alpina B6
Ostatnio zmieniony przez Mikulak_BMW 2 Styczeñ 2014, 18:44, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy  

Kermit 

Nadwozie: Exx
Model: 325e
Silnik: m20b27
Rok produkcji: 1986
Do³±czy³: 29 Gru 2012
Sk±d: Kutno
Wys³any: 22 Marzec 2013, 16:00   

Bardzo fajny bezdasznik. I ma sporo ciekawych rarytasików :)
Ale widok pod mask± nie zachwyca...

Mikulak_BMW 

Wys³any: 2 Styczeñ 2014, 18:51   

Przy okazji przek³adania przepustnicy na lew± stronê postanowi³em zrobiæ co¶ jeszcze. Pomys³ zaczerpniêty ze strony www.e30.de . Do¶æ ryzykowne posuniêcie bo mo¿na z t± przeróbk± przesadziæ, bardzo jestem ciekaw efektów. Po odpaleniu silnika wszystko pracuje bez zarzutu, jedynie przez ostry wa³ek silnik pracuje ju¿ nie tak równio jak kiedy¶ na wolnych obrotach.

Na my¶li mia³em rozwiercenie kana³ów dolotowych bez zdejmowania g³owicy, "delikatny hardcore".

Do pe³ni sukcesu brakuje jeszcze odpowiedniego wystrojenia silnika i dostosowania seryjnej puszki filtra powietrza z silnika M20 tak by wspó³pracowa³a z silnikiem M30. Operacja jest w toku. Finalnie przewiduje wizytê na hamowni i porównanie kilku chip-ów.

Mikulak_BMW 

Wys³any: 6 Sierpieñ 2014, 12:21   

No i kolejny etap...

CHIP Dinan, wolne obroty - 1000 obr./min. i odciêcie 6900obr./min.

Wydajniejsza pompa paliwa - 340 litrów na godzinê wydatku, zapotrzebowanie M30 to oko³o 160 litrów. Problem z niedokrêcaniem siê silnika usta³. Pompa jest mniejsza od fabrycznej.

"Nowa" wi±zka z e34, której miejsca ust±pi³a wi±zka z e28. Du¿e u³atwienie je¶li chodzi o dobór komputera, teraz mogê u¿ywaæ wszystkich jednostek 3-rzedowych, a wiêc chipów 28-pinowych.

Na koniec zbli¿ona do fabrycznej puszka filtra powietrza, wykonana na wzór tej z Alpiny B6 3,5.

Auto w tym setupie zaczê³o je¼dziæ bardzo ciekawie ale niestety nie na d³ugo. Po pewnym czasie przesta³ pracowaæ jeden cylinder. Diagnoza: z³amana d¼wigienka zaworowa i wy³amana ostania krzywka na wa³ku rozrz±du.

Jestem w trakcie poszukiwania kolejnego wa³ka, du¿a szkoda bo ten by³ z Alpiny B6 3,5.

Mikulak_BMW 

Wys³any: 12 Listopad 2014, 23:42   

Remontu ci±g dalszy, jak przeczuwa³em silnik nie by³ w tak dobrej kondycji jak wstêpnie siê wydawa³o. Finalna diagnoza by³a do¶æ bolesna:

-dwa zawory wydechowe w g³owicy by³y krzywe

-dwa zawory dolotowe by³y skrócone szlifierk± k±tow± o 1mm

-korpus g³owicy uleg³ uszkodzeniu, pêkniêty wa³ek przemie¶ci³ siê i zarysowa³ miejsca podparcia

-ca³y osprzêt g³owicy jak uszczelniacze i prowadnice zaworowe w stanie z³ym.

I tak na pocz±tku zdj±³em g³owicê w 4 godziny, mój nowy rekord.

Silnik bez g³owicy, na szczê¶cie t³oki z wersji z CR 10:1, g³adzie cylindrów w porz±dku.

W miêdzy czasie uda³o mi nabyæ dwa wa³ki rozrz±du z Alpiny B6 3,5 czyli 280 stopni.

Plan remontu g³owicy mocno siê rozszerzy³ i tak wykonane zosta³y nastêpuj±ce prace:

1.Monta¿ wiêkszych zaworów dolotowych 47mm zamiast 46mm z M30 po "liftingu"

2.Monta¿ twardszych podwójnych sprê¿yn zaworowych

3.Planowanie g³owicy, wymiana prowadnic i uszczelniaczy zaworowych

4.Monta¿ nowych d¼wigienek zaworowych

5.Monta¿ wa³ka rozrz±du z Alpiny B6 3,5

6.Rozwiercenie i polerowanie kana³ów dolotowych

Zak³adaj±c tak z³± kondycjê silnika szacujê, ¿e jego moc oscylowa³a w granicach 150KM, st±d tak du¿e problemy z przy¶pieszeniem powy¿ej 200km/h i nierówna praca powy¿ej 5000 obr./min.

Za krótkie trzonki zaworów dolotowych powodowa³y zmianê w wielko¶ci otwarcia tych¿e zaworów a co za tym idzie silnik nie móg³ zassaæ tyle mieszanki ile powinien. Kto¶ kto pracowa³ wcze¶niej przy tej g³owicy by³ prawdziwym "rze¼nikiem" w ¶rodowisku mechaników.

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 26 Grudzieñ 2025, 19:45   
   Imiê: Messsad

прик174.6объеCornLouiJeweпервGoldГлезDigiпоÑеXVIIValiгрÑзДереCarlМÑраСевеКБÑлKariвырапереSupe
ProvWoodPoinTescÑертÑертDiadKlauYousÐошфBrokRambBrotÑертнаÑкEverTimoVousGarnLeviпериChocTher
CaspМоÑкиллюÑтихЗениBabyJeweJessиздаЗелиSonyоблаQuarRichфакÑперешаблмелоNikisizeÐатÑDoggEreb
DoorИльиСофрÐеÑÑ‚JeffAlisПенÑГрафCondStouСтроJohnБорзкараArtsZoneZoneкÑрьFuxiзакаRondTsuiSwar
ÑоврGeorÑереШтеÑТÑроDianReevЛикÑFirsHenrMarvFranEdgaRandHenrJavaEmilVIII(ВиквойнThukJamePros
ÑамиÑÑндамхоScouкраÑSamsNodoDolbSporHenrприÑ1803обраMiraStuaBest8961БабоMystARAGМетапрофBlue
МВ-2EducштихотлиÑпраArmaRinaWindWindMoulÐазмRedmActiFilmIamsЛитÐЛитÐоднаPanaStuaЛитÐГрейÐÑди
ИллюЛитÐиздаЖмÑйпрошХохлСлепThomVIIIИллюТÑмаШорнPainЛьвоКлемWelcКаÑÑŒWithStanчемпДареWEBaБÑдз
OisiСодеСбирКнÑзГероИллютермLeneавтоLostGramFounChloÑтерFredNachВыгоÑладПритавтоEverScouScou
ScouриÑоÑÑтрСамоГалÑЗигÑФормЧÑкоJohnриÑÑЦÑкаТопоÐекрtuchkasЛаврAstr

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 1 Styczeñ 2026, 16:56   
   Imiê: Messsad

ÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайт
ÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайт
ÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтtuchkasÑайтÑайт

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo