To i ja trochę odkurzę temat. Z okazji konieczności zrobienia przedniego zawieszenia w mojej M535i zastanawiam się nad zestawieniem krótszych B6 (P36-0243-H2 / B46-0607-H0) z H&R lub Jamexami. Przeczytałem wszystkie wątki na forum traktujące o tym temacie, przejrzałem dane na stronach producenta, zadzwoniłem do Zerkopolu i nadal nie jestem pewien. Więc:
Pytanie 1. Czy H&R o numerze 29534-1 (niebieskie F -15mm; R -30mm) do nich podejdą? Jeśli to są amortyzatory do samochodów posadzonych -30mm i więcej, to czy z tymi sprężynami nie będzie mi trochę pod górkę? Jeśli nie te H&R, to które? Te z E24 (29534-2, F -30mm; R -30mm)? Czy może te sprężyny i dłuższe B6 (zdaje się HD, P36-0233)?
Są też Jamexy 120340 (F -45mm; R -35mm), ale:
Pytanie 2. Jeśli mam M535i, a we wszystkich listach sprężyny te są jako ,,excluding M5'' to podejdzie mi taki zestaw? Ja wiem, że M535 to nie M5, ale lepiej się upewnić. I tak, widziałem odpowiedź powyżej, po prostu chciałbym być super-ekstra przekonany, zanim zamówię jakieś części z DE lub NL.
Będę wdzięczny za każdą pomoc, zwłaszcza od posiadaczy omówionych zestawień. :)
Pytanie jakie amortyzatory zastosowac do codziennego uzytku e28 zeby nie byly mega twarde, ale jednoczesnie zgraly sie ze sprezynami mts-technik -45/-35??
Miał ktos stycznosc z amortyzatorami mts-technik dedykowanymi do e34? jak sie sprawuja?
Nadwozie: E28
Model: 525i Edition
Silnik: M20B25
Rok produkcji: 1987
Wysłany: 29 Czerwiec 2010, 21:25
Imię: Tomek
_KaMiK_ napisał/a:
Pytanie jakie amortyzatory zastosowac do codziennego uzytku e28 zeby nie byly mega twarde, ale jednoczesnie zgraly sie ze sprezynami mts-technik -45/-35??
Miał ktos stycznosc z amortyzatorami mts-technik dedykowanymi do e34? jak sie sprawuja?
Amorki z E34 mają dłuższe tłoczysko więc odpadają.
A co oznacza w praktyce dluzszy tłok amortyzatora?
to sa niby do sportowych zawieszeń wiec dlaczego nie pasuja?
A ci ktorzy uzywaja tych sprezyn mts technik lub innych obnizajacych, jakie stosujecie amortyzatory? bo nie wierze ze wszyscy jada na serii albo kupuja bilsteiny
Model: 528iA
Silnik: m30b28
Rok produkcji: 1986 luty
Wysłany: 30 Czerwiec 2010, 20:46
Imię: Damian
_KaMiK_ napisał/a:
A co oznacza w praktyce dluzszy tłok amortyzatora?
to sa niby do sportowych zawieszeń wiec dlaczego nie pasuja?
A ci ktorzy uzywaja tych sprezyn mts technik lub innych obnizajacych, jakie stosujecie amortyzatory? bo nie wierze ze wszyscy jada na serii albo kupuja bilsteiny
Ja jeżdże na serii i mój kolega też nie ma z tym problemu;-) Ale zarówno u mnie jak u niego w garażu leżą na pułeczce bilsteiny b6
takze ja bede wsadzal b6 zastanawiam sie tylko jak bardzo je utwardzic czy przypadkiem nie na maxa albo prawie
Nadwozie: E12
Model: 528 K.H.Langenberg
Silnik: M90B28
Rok produkcji: któż to wie :D
Wysłany: 1 Lipiec 2010, 01:06
Imię: Mariusz
spotter napisał/a:
To i ja trochę odkurzę temat. Z okazji konieczności zrobienia przedniego zawieszenia w mojej M535i zastanawiam się nad zestawieniem krótszych B6 (P36-0243-H2 / B46-0607-H0) z H&R lub Jamexami. Przeczytałem wszystkie wątki na forum traktujące o tym temacie, przejrzałem dane na stronach producenta, zadzwoniłem do Zerkopolu i nadal nie jestem pewien. Więc:
Pytanie 1. Czy H&R o numerze 29534-1 (niebieskie F -15mm; R -30mm) do nich podejdą? Jeśli to są amortyzatory do samochodów posadzonych -30mm i więcej, to czy z tymi sprężynami nie będzie mi trochę pod górkę? Jeśli nie te H&R, to które? Te z E24 (29534-2, F -30mm; R -30mm)? Czy może te sprężyny i dłuższe B6 (zdaje się HD, P36-0233)?
Są też Jamexy 120340 (F -45mm; R -35mm), ale:
Pytanie 2. Jeśli mam M535i, a we wszystkich listach sprężyny te są jako ,,excluding M5'' to podejdzie mi taki zestaw? Ja wiem, że M535 to nie M5, ale lepiej się upewnić. I tak, widziałem odpowiedź powyżej, po prostu chciałbym być super-ekstra przekonany, zanim zamówię jakieś części z DE lub NL.
Będę wdzięczny za każdą pomoc, zwłaszcza od posiadaczy omówionych zestawień. :)
Tak w skrócie, jeśli masz dużo spuszczone auto to wtedy sprężyny mogą być luźne bo nie trzyma ich amortyzator na skrajnym rozciągnięciu górnym. Dlatego Bilsteiny B6 mają regulację tłoczyska, czyli można je skrócić dopasowując do sprężyn. Jeśli sprężyny po złożeniu kolumny nie trzymają się na swoich miejscach i są luźne to należy zmniejszyć skok amortyzatora.
Sobie zrobilem tak: kupilem sportove sprezyny od E34. Przod podeszedl bez przerobek, tyl skrucilem. Teraz mysle jeszcze odpilovac po jednym kole, amorty zavioze na restauracje - tam mi je i skroca. Robie nie na tor, to pol godziny szarzovania vytrzymaja
P.S. czesto jest takie zdanie, ze gdy po restauracji amorty zapelniaja 'twardszym' plynem, mozna bez problemu jezdzic po torze - omylka. Gdzies po 30 minutach, plyn sie rogrzewa i amorty troche miekna.. No ale taka przerobka kosztuje tylko gdzies 100 euro :)
Model: 525i Edition
Silnik: M20B25
Rok produkcji: 1987
Wysłany: 22 Lipiec 2010, 17:53
Imię: Tomek
BMW.SauberF1 napisał/a:
Sobie zrobilem tak: kupilem sportove sprezyny od E34. Przod podeszedl bez przerobek, tyl skrucilem. Teraz mysle jeszcze odpilovac po jednym kole, amorty zavioze na restauracje - tam mi je i skroca. Robie nie na tor, to pol godziny szarzovania vytrzymaja
P.S. czesto jest takie zdanie, ze gdy po restauracji amorty zapelniaja 'twardszym' plynem, mozna bez problemu jezdzic po torze - omylka. Gdzies po 30 minutach, plyn sie rogrzewa i amorty troche miekna.. No ale taka przerobka kosztuje tylko gdzies 100 euro :)
Kolego napisz jakiej firmy kupiłeś te sprężyny i o ile obniżające bo napisanie że sportowe nikomu tu nie pomoże.
m5 miały inne średnice sprężyn. Ale do m535 powinny pasować bo m535 mają taką samą średnice jak każde e28 - różniły się tylko wysokością i twardością. A tam pewnie myślą że m5 i m535 to to samo sam to przerabiałem
Zapytacie na pewno na czym mi zależy, więc chciałbym poprawić prowadzenie auta w zakrętach - zmniejszenie pochyłów nadwozia a'la kajak na wodzie przez co nie raz włosy stawały mi dęba BMW oczywiście do normalnego codziennego użytku.
2. Czy jest w ogóle szansa podpiąć to pod seryjne amorki, które siedzą w aucie, czy od razu szukać czegoś ze "sportowej" półki? Czy ich charakterystyka jest dostosowana tylko pod seryjne springi?
Model: M535i
Silnik: DC71
Rok produkcji: 1985
Wysłany: 8 Sierpień 2010, 15:54
Imię: Bartek
To że samochód stoi jak koza Może po skróceniu mają taki skok jak w seryjnych amorkach z E28, kto wie.
MAJSU napisał/a:
To że samochód stoi jak koza Może po skróceniu mają taki skok jak w seryjnych amorkach z E28, kto wie.
Za to jak samochód stoi odpowiada sprężyna a nie amortyzator
SuT napisał/a:
bede wsadzal b6 zastanawiam sie tylko jak bardzo je utwardzic czy przypadkiem nie na maxa albo prawie
Amortyzator służy do tłumienia/amortyzowania drgań jak sama nazwa wskazuje a nie do ustawiania twardości.
Dlatego właśnie amortyzatory dobiera się do sprężyn a nie na odwrót.Im "niższa" sprężyna tym skok amortyzatora mniejszy.
Wszystko musi być zgrane aby uniknąć wzajemnego siłowania się amortyzatora ze sprężyną
Zapytacie na pewno na czym mi zależy, więc chciałbym poprawić prowadzenie auta w zakrętach - zmniejszenie pochyłów nadwozia a'la kajak na wodzie przez co nie raz włosy stawały mi dęba BMW oczywiście do normalnego codziennego użytku.
2. Czy jest w ogóle szansa podpiąć to pod seryjne amorki, które siedzą w aucie, czy od razu szukać czegoś ze "sportowej" półki? Czy ich charakterystyka jest dostosowana tylko pod seryjne springi?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
KAW to ta sama półka co H&R pamiętaj żeby sprawdzić czy deklarowane obniżenie jest dla silnika M20 czy M30 bo to spora różnica.
bartolommeo napisał/a:
Za to jak samochód stoi odpowiada sprężyna a nie amortyzator
Nie do końca. Jak wyjmiesz amorek i postawisz samochód na samej sprężynie to jednak usiądzie bardziej.