Mam taki oto problem koledzy... Zmieniłem w swoim liczniku prędkościomierz z 220km/h na 280km/h i dodatkowo oddałem akumulatorki na wymianę. Włożyłem dzisiaj licznik i nie działa mi obrotomierz a ekonomizer po przekręcaniu stacyjki pokazuje spalanie 10L Zastanawiam się czy która wtyczka w zegarach odpowiada za obrotomierz bo są trzy: biała, żółta oraz niebieska. Skąd w ogóle obrotomierz bierze sygnał ?
Wtyczki na pewno dobrze podpiąłem bo nie da się ich źle wsadzić ale są jeszcze takie dwie małe niebieskie które można wpiąć z tyłu prędkościomierza i w moich starym obrotomierzu można było podpiąć je w dwa miejsca - foto nr 1 - a w nowym są 3 opcje więc skąd mam wiedzieć gdzie podpiąć którą kostkę
Nadwozie: E28
Model: 524td
Silnik: M21D24
Rok produkcji: 4.04.1986
Wiek: 25 Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 1018 Skąd: Rychtal/Byczyna/cała Polska
Wysłany: 23 Czerwiec 2010, 22:19
Imię: Jakub
Obrotomierz bierze sygnal z cewki zaplonowej i do licznika wchodzi ktoras z tych dwoch wielopinowych kostkek (nie chce Cie sklamac, ktora dokladnie).
Niebieska wtyczka (ta na foto) to wyprowadzenie sygnalu o predkosci do....
I tu tez nie chce klamac dokad konkretnie on idzie. Jak bede mial czas i nie zapomne to sprawdze.
Z reszta na liczniku jest napisane "ausgang" czyli sa to wyprowadzenia sygnalow z licznika i dodatkowo sa napisane kolory wtyczek ktore maja byc tam wpiete.
_________________ OO==||==OO
'83 ///M528i - na części
'86 524td - Motorschade
'85 524tdA US - trochę w garażu, reszta na złomie
Mikulak_BMW
Model: 524td
Silnik: M21
Rok produkcji: 1985
Wysłany: 24 Czerwiec 2010, 22:48
Imię: Michał
niebieska to sygnał o prędkości do dużego OBC i tempomatu
biała jest potrzebna do małego OBC
zielona to masa, występuje na pewno w autach sprzed liftingu
MAJSU, prawdopodobnie u Ciebie te zegary nie będa chodzić, ja do swojego samochodu kupiłem już 2 komplety zegarów w tej nowszej wersji czyli takie jak masz Ty, i w zadnych obrotomierz ani ekonomizer nie działają. Obrotomierz z tego co zaobserwowałem bierze sygnał z niebieskiej wielopinowej wtyczki, te miałe wtyczki z tyłu nie mają nic do obrotomierza, tempo jest to wyjście predkosci do OBC aby spalanie liczyło, 2 pozostałe nie wiem ale zegary działają bez ich użycia.
Zegary to v E28niemaly problem. V sumie musialem kupic az 3, zeby zlozyc jeden dobry. To przepadal mi predkosciomierz, to obrotomierz, nawet OBC niepracowal. Zawsze byla vina samych zegarow. Kazdemu, kto jeszcze nie rozbieral swojego predkosciomierza - proponuje zakasac rekawy i brac sie za prace: prawie zawsze vina wszystkich bied - stare akumulatory, ktore zaczynaja po czasie wyciekac i tak psuja plyte glowna. Dochodzi nawet do takiego stopnia, ze na plycie pod lakiem zbiera sie oksydacja, przepalajo sie drozki itd. Tak wiec proponuje nie zwlekac, a od razu brac sie za prace.
Model: 525i Edition
Silnik: M20B25
Rok produkcji: 1987
Wysłany: 2 Sierpień 2010, 16:11
Imię: Tomek
Maro napisał/a:
MAJSU, prawdopodobnie u Ciebie te zegary nie będa chodzić, ja do swojego samochodu kupiłem już 2 komplety zegarów w tej nowszej wersji czyli takie jak masz Ty, i w zadnych obrotomierz ani ekonomizer nie działają. Obrotomierz z tego co zaobserwowałem bierze sygnał z niebieskiej wielopinowej wtyczki, te miałe wtyczki z tyłu nie mają nic do obrotomierza, tempo jest to wyjście predkosci do OBC aby spalanie liczyło, 2 pozostałe nie wiem ale zegary działają bez ich użycia.
Oddam jeszcze licznik do elektronika może to naprawi bo ewidentnie sprawę spieprzył zakład który mi zmieniał akumulatorki na nowe Założone są dokładnie takie same jak były a stare nie były wylane ale chciałem je zmienić i teraz mam
Zastanawiałem się jeszcze czy problem może leżeć w nadłamanej kości kodującej z tyłu zegarów bo grzeje się i śmierdzi trochę ale byłem z zegarami u kolegi Żbiqa, podmieniłem kości i objawy się nie zmieniły.
Model: 520i
Silnik: M20
Rok produkcji: 12.1986
Wysłany: 24 Sierpień 2010, 17:52 Problem, nie mały .... Imię: Rafał
Witam, ostatnio dość przypadkowo zakupiłem bmw e28. Miała być na szutry, ale po pierwszej jezdzie szkoda mi było ją katować ;P . Postanowiłem troche pogrzebac i tchnąc troche życia w nią.
Teraz mam mały problem z zegarami, działa prędkościomierz i wskaźnik stanu paliwa => tylko to <= . Idąc za wskazówkami wyczytanymi na forach, zmieniłem akumulatorki oczyszczajac i odswiezajac przy tym styki itp.
!!!NIE POMOGŁO !!!, to że nie działa ekonomizer i obrotomierz jakoś bym zniósł ale już z temperatura gorzej, chociaz nie wiem czy to wina zegarów czy tez czujnika, wskazówka nawet nie drgnie.
Dodam tylko że wyjęte akumulatorki były calkowicie rozlane (pojemność 700mAh, nie znalazłem takich samych więc włożyłem takie jakie miałem) może tu tkwi przyczyna.
Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać ? Czy mam dodatkowo dołączyć foty podłączeń itp.
PS. Licze na wyrozumiałość i zrozumienie, jestem całkowitym leszcze i laikiem w tej materii Z GÓRY DZIĘKI