E12-E28 Strona Główna E12-E28
Forum posiadaczy i miłosników BMW E12 i BMW E28

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana przekładni kierowniczej, jaka przekładnia???
Autor Wiadomość
kris.wawa 

Nadwozie: Exx
Model: 520i
Silnik: m20
Rok produkcji: 1989
Wysłany: 24 Kwiecień 2010, 21:09   Wymiana przekładni kierowniczej, jaka przekładnia???
   Imię: Kris

Trochę nieśmiało chciałem umieścić coś co znalazłem w internecie w tym właśnie dziale.
Otóż szykuję się do wymiany przekładni kierowniczej w E34.

I w poszukiwaniu przekładni, nie znalazłem takiej samej po numerkach z tabliczki.
Ale za to znalazłem katalog ZF dzięki któremu wiem że moja przekładnia jest zamienna
oto link do katalogu pomp i przekładni kierowniczych:

http://www.unofficialbmw....ering-flush.pdf

Możliwe że zrobię zdjęcia z wymiany i dołożę do tego postu.

Pozdrawiam!

MAJSU 
Moderator

Nadwozie: E28
Model: 525i Edition
Silnik: M20B25
Rok produkcji: 1987
Wysłany: 24 Kwiecień 2010, 21:19   
   Imię: Tomek

Na czym polega różnica między przekładniami ? Wydaje mi się że każda ma te same mocowania i będzie pasować. W E28 różniły się przełożeniami jedynie w E34 też ?

kris.wawa 

Wysłany: 25 Kwiecień 2010, 09:37   

MAJSU napisał/a:
Na czym polega różnica między przekładniami ? Wydaje mi się że każda ma te same mocowania i będzie pasować. W E28 różniły się przełożeniami jedynie w E34 też ?

Odpowiem szczerze że nie wiem. Wydaje mi się jedno to mogą być przełożenia a drugie to jedne są z servotroniciem a inne bez, ale to też inna sprawa. A trzecia rzecz to to że może być inna średnica wałka wychodzącego do krzyżaka. Niech się może ktoś wypowie kto to już wymieniał, rozkręcał?

MAJSU 
Moderator

Nadwozie: E28
Model: 525i Edition
Silnik: M20B25
Rok produkcji: 1987
Wysłany: 14 Maj 2010, 16:43   
   Imię: Tomek

No i jak będzie poradnik czy kosz :) ?

kris.wawa 

Wysłany: 14 Maj 2010, 21:14   

MAJSU napisał/a:
No i jak będzie poradnik czy kosz :) ?

Oczywiście napisze parę słów na temat wymiany, ale niestety nie zapodam zdjęć gdyż w ferworze pracy nie miałem ochoty brać aparatu do rąk ze względu na ich zabrudzenie.

Najlepiej robić to na kanale lub podnośniku, ja miałem kanał.

No więc pierwsze co musimy zrobić to zdjąć gumę między przepływomierzem a kolektorem.
Następnie odpiąć przepływomierz i odkręcić obudowę filtra powietrza (dwie nakrętki 10mm) i to wszystko wyjąć by mieć lepszy dostęp do przekładni. Uważajcie przy wyjmowaniu obudowy filtra powietrza bo jest do niego przypięta jedna rurka z cieczą chłodzącą. Opaskami które da się odblokować.

Gdy zrobimy co wyżej, mamy już niezły dostęp i widzimy naszą przekładnię :)

W pierwszej kolejności teraz odkręcałem śrubę która doprowadza za pomocą rurek płyn ATF ze zbiorniczka płynu wspomagania. Śruba ta nie widnieje na obrazku. Po odkręceniu tej śruby odkręciłem drugą która jest poniżej, uważajcie by nie zgubić podkładek, dwie podkładki na jedną śrubę. Oczywiście z rurek cieknie płyn więc albo spuścicie płyn albo rurki do góry wyżej poziomu zbiorniczka.

Przekładania jest zamontowana na dwóch śrubach nr 5 nr 2.
Nakrętkę nr 4 łatwo odkręcić od góry, ale nakrętkę nr 7 należy z pod samochodu.
Po wykręceniu i wyjęciu śrub 5 i 2...

Następnie zostaje nakrętka na ramieniu przekładni (nr 8).
Po odkręceniu nakrętki musimy wybić przegub drążka lub go jakoś wyjąć bo to jest tu najtrudniejsze. Myśmy to zrobili tak że ojciec stukał młotkiem w bok ramienia (oczywiście nakrętkę nr 8 nakręciliśmy trochę by nie zniszczyć gwintu, gdyby lekko "dostał młotkiem")
W tym samym czasie jak on stukał ja ciągnąłem ten drążek w dół i tak wyszło w końcu.

Na koniec zostaje odkręcenie nakrętki na krzyżaku przekładni i wyjęcie drążka w niego wchodzącego. Potem przekładnię trzeba troszkę podnieść, obrócić i można ją wyjąć. Oczywiście do góry, czyli przez maskę.

W zasadzie tyle, opis może być nie do końca jasny bo słaby ze mnie opisopisarz :D
jak by co pytać proszę .

Odpowiedz do tematu